![]() |
Lada za którą stoi kilkaset gatunków whiskey źródło: domwhisky.pl |
Czy wiesz, że:
- Whisky i whiskey to dwie identycznie prawidłowe nazwy. Historycznie whisky było nazwą trunku szkockiego a whiskey irlandzkiego. Amerykanie nauczyli się destylacji od mieszkańców zielonej wyspy, więc przejęli również i nazwę irlandzką. Inne kraje częściej stosują nazwę whisky. Obie nazwy dotyczą jednak dokładnie tego samego trunku.
- Najpierw kilka podstawowych definicji:
- jęczmień - jedno z najbardziej popularnych zbóż i w ogóle upraw (piąte miejsce na świecie),
- słód jęczmienny - nasienia jęczmienia, które zaczęły kiełkować (wypuszczać małe, zielone pędy) ale proces ten został zatrzymany przez suszenie,
- słodowanie - stworzenie takich warunków ziarnom jęczmienia, żeby ten wykiełkował (ale nie pod ziemią w glebie tylko w maszynie),
- zacier - namoczony i rozgrzany do ok. 65 st. Celsjusza słód.
- Żeby zrobić whiskey wystarczy zmieszać trochę jęczmienia i słodu jęczmiennego i zrobić z nich zacier. Następnie ostudzić i dorzucić drożdży. I zostawić do destylacji. W tym ekstremalnie krótko opisanym (i przez to nie-do-powtórzenia) przepisie otrzymamy 80%'ową wódkę jęczmienną, którą mieszamy z wodą destylowaną, żeby zejść do ok. 63% zawartości alkoholu. Ładujemy do beczek i czekamy wiele lat (przynajmniej trzy lata jeśli mówimy o szkockich whisky). Po poczekaniu można przygotować jeden z rodzajów "wody życia". Ten przepis oczywiście nie pozwoli Wam przygotować własnego whiskey - nie oddaje też skomplikowania procesu, jego wielokrotnego powtarzania i bardzo dokładnego dopasowywania za każdym razem. Ale oddaje generalną koncepcję.
- A jakie są rodzaje tego trunku:
- single malt - produkt jednej gorzelni, jednego jęczmienia z jednego rocznika,
- malt - produkt jednej gorzelni, ale różnych gatunków jęczmienia z różnych roczników,
- blended malt - produkt kilku gorzelni, mieszanka różnych gatunków jęczmienia,
- grain - produkt przemysłowy z różnych gatunków zbóż (najtańsza whiskey - raczej niedostępna w ruchu detalicznym),
- blended - najpopularniejszy rodzaj - mieszanka wielu single malt oraz whiskey grain (20-80%).
- Ten ostatni gatunek jest tym "powszechnym" i stosunkowo tanim. Jego najbardziej znanymi przedstawicielami w Polsce są m.in. Johnnie Walker, Ballantine's czy Chivas Regal.
- Whiskey on the rocks (czyli z lodem) serwuje się wyłącznie z blended. Produkty wyższej klasy są ewentualnie mieszane z wodą, ponieważ najsilniej aromat whiskey uwalnia się przy sile alkoholu ok. 30%. Koneser oczywiście nigdy nie doda coli. Ale ja nie jestem koneserem :)
- A teraz więcej o samym Domu Whiskey w Jastrzębiej Górze. Miejsce powstało dzięki pasji i wielu podróżom założycieli do różnych miejsc, w których produkuje się ten trunek.
- W barze możemy skosztować olbrzymiej ilości różnych gatunków whiskey. Amator musi mieć jednak zasobny portfel. Drogie gatunki "łyskacza" są na prawdę drogie i dochodzą nawet do kilkuset złotych za jeden kieliszek (czy szklaneczkę:) (!).
- W tym miejscu barman zawsze opowie o whiskey, a znajdzie się też jakieś książkowe źródło wiedzy, które można "sączyć" razem z kieliszkiem.
- Jest tu gdzie usiąść, we wręcz "lordowskich" warunkach - jak na ten trunek przystało.
- Możemy obejrzeć beczki, w których niegdyś znajdowała się whiskey.
- Właściciele starają się tu organizować spotkania, podczas których nie tylko odbywa się degustacja whiskey, ale można również posłuchać dobrej muzyki.
- Zgromadzonych jest tutaj również pokaźna kolekcja alkoholowych miniaturek, której to kolekcji składniki liczyć należy w setkach.
- Obok "Domu Whiskey" znajduje się coctail bar, w którym możemy wypić zarówno drinki bezalkoholowe, jak i te z alkoholem.
- Lokal czynny jest codziennie przez cały rok - więc również dla nas - Pomorzan - poza sezonem i najazdem "obcych" :)
- Sam wygląd zewnętrzny budynku już nawiązuje do charakteru szkockiej whisky: dach wyłożony łupkiem, witraże w drzwiach, elewacja z piaskowca, beczki po whiskey obok budynku oraz cynowa pagoda nad kominem.
![]() |
Beczki po whiskey przed wejściem do Domu źródło: domwhisky.pl |
![]() |
Piętro domu z dalszymi elementami ekspozycji źródło: domwhisky.pl |
Informacje praktyczne na stronie Domu Whiskey.
Atrakcję oczywiście naniosłem na moją mapę atrakcji turystycznych Pomorza.
Mogą Ci się również spodobać moje wcześniejsze wpisy:
- Ciekawostki. Nad jaką rzeką leży Gdańsk?
- Ruchome wydmy w Słowińskim Parku Narodowym pokonały wieś
- Centrum Nauki Experyment w Gdyni - najnowszy taki obiekt w Polsce
- Fermy strusi na Pomorzu
Mogą Ci się również spodobać moje wcześniejsze wpisy:
- Ciekawostki. Nad jaką rzeką leży Gdańsk?
- Ruchome wydmy w Słowińskim Parku Narodowym pokonały wieś
- Centrum Nauki Experyment w Gdyni - najnowszy taki obiekt w Polsce
- Fermy strusi na Pomorzu
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Twój komentarz zostanie zweryfikowany aby uniknąć na stronie treści niezgodnych z prawem. Daj mi na to chwilę :) Dziękuję :)