piątek, 20 września 2013

Ciekawostki. Dom Whiskey, Jastrzębia Góra

Lada za którą stoi kilkaset gatunków whiskey
źródło: domwhisky.pl
Whiskey to napój, który trzeba lubić, żeby pić. Jeśli komuś nie smakuje - nie będzie w stanie go przełknąć - whiskey ma zbyt intensywny smak. Ale jest na Pomorzu miejsce, w którym możemy poznać smaki najróżniejszych gatunków "wody życia" i dowiedzieć się więcej o jej pochodzeniu, produkcji czy stosowaniu. Spędzimy też wieczór w niepowtarzalnych wnętrzach stylizowanych na szkockie bary.



Czy wiesz, że:
  • Whisky i whiskey to dwie identycznie prawidłowe nazwy. Historycznie whisky było nazwą trunku szkockiego a whiskey irlandzkiego. Amerykanie nauczyli się destylacji od mieszkańców zielonej wyspy, więc przejęli również i nazwę irlandzką. Inne kraje częściej stosują nazwę whisky. Obie nazwy dotyczą jednak dokładnie tego samego trunku.
  • Najpierw kilka podstawowych definicji:
    • jęczmień - jedno z najbardziej popularnych zbóż i w ogóle upraw (piąte miejsce na świecie),
    • słód jęczmienny - nasienia jęczmienia, które zaczęły kiełkować (wypuszczać małe, zielone pędy) ale proces ten został zatrzymany przez suszenie,
    • słodowanie - stworzenie takich warunków ziarnom jęczmienia, żeby ten wykiełkował (ale nie pod ziemią w glebie tylko w maszynie),
    • zacier - namoczony i rozgrzany do ok. 65 st. Celsjusza słód.
  • Żeby zrobić whiskey wystarczy zmieszać trochę jęczmienia i słodu jęczmiennego i zrobić z nich zacier. Następnie ostudzić i dorzucić drożdży. I zostawić do destylacji. W tym ekstremalnie krótko opisanym (i przez to nie-do-powtórzenia) przepisie otrzymamy 80%'ową wódkę jęczmienną, którą mieszamy z wodą destylowaną, żeby zejść do ok. 63% zawartości alkoholu. Ładujemy do beczek i czekamy wiele lat (przynajmniej trzy lata jeśli mówimy o szkockich whisky). Po poczekaniu można przygotować jeden z rodzajów "wody życia". Ten przepis oczywiście nie pozwoli Wam przygotować własnego whiskey - nie oddaje też skomplikowania procesu, jego wielokrotnego powtarzania i bardzo dokładnego dopasowywania za każdym razem. Ale oddaje generalną koncepcję.
  • Beczki po whiskey przed wejściem do Domu
    źródło: domwhisky.pl
  • A jakie są rodzaje tego trunku:
    • single malt - produkt jednej gorzelni, jednego jęczmienia z jednego rocznika,
    • malt - produkt jednej gorzelni, ale różnych gatunków jęczmienia z różnych roczników,
    • blended malt - produkt kilku gorzelni, mieszanka różnych gatunków jęczmienia,
    • grain - produkt przemysłowy z różnych gatunków zbóż (najtańsza whiskey - raczej niedostępna w ruchu detalicznym),
    • blended - najpopularniejszy rodzaj - mieszanka wielu single malt oraz whiskey grain (20-80%).
  • Ten ostatni gatunek jest tym "powszechnym" i stosunkowo tanim. Jego najbardziej znanymi przedstawicielami w Polsce są m.in. Johnnie Walker, Ballantine's czy Chivas Regal.
  • Whiskey on the rocks (czyli z lodem) serwuje się wyłącznie z blended. Produkty wyższej klasy są ewentualnie mieszane z wodą, ponieważ najsilniej aromat whiskey uwalnia się przy sile alkoholu ok. 30%. Koneser oczywiście nigdy nie doda coli. Ale ja nie jestem koneserem :)
  • A teraz więcej o samym Domu Whiskey w Jastrzębiej Górze. Miejsce powstało dzięki pasji i wielu podróżom założycieli do różnych miejsc, w których produkuje się ten trunek.
  • W barze możemy skosztować olbrzymiej ilości różnych gatunków whiskey. Amator musi mieć jednak zasobny portfel. Drogie gatunki "łyskacza" są na prawdę drogie i dochodzą nawet do kilkuset złotych za jeden kieliszek (czy szklaneczkę:) (!).
  • Piętro domu z dalszymi elementami ekspozycji
    źródło: domwhisky.pl
  • W tym miejscu barman zawsze opowie o whiskey, a znajdzie się też jakieś książkowe źródło wiedzy, które można "sączyć" razem z kieliszkiem.
  • Jest tu gdzie usiąść, we wręcz "lordowskich" warunkach - jak na ten trunek przystało.
  • Możemy obejrzeć beczki, w których niegdyś znajdowała się whiskey. 
  • Właściciele starają się tu organizować spotkania, podczas których nie tylko odbywa się degustacja whiskey, ale można również posłuchać dobrej muzyki.
  • Zgromadzonych jest tutaj również pokaźna kolekcja alkoholowych miniaturek, której to kolekcji składniki liczyć należy w setkach.
  • Obok "Domu Whiskey" znajduje się coctail bar, w którym możemy wypić zarówno drinki bezalkoholowe, jak i te z alkoholem.
  • Lokal czynny jest codziennie przez cały rok - więc również dla nas - Pomorzan - poza sezonem i najazdem "obcych" :)
  • Sam wygląd zewnętrzny budynku już nawiązuje do charakteru szkockiej whisky: dach wyłożony łupkiem, witraże w drzwiach, elewacja z piaskowca, beczki po whiskey obok budynku oraz cynowa pagoda nad kominem.

Informacje praktyczne na stronie Domu Whiskey.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Twój komentarz zostanie zweryfikowany aby uniknąć na stronie treści niezgodnych z prawem. Daj mi na to chwilę :) Dziękuję :)